Как да подсилите имунната си система?

Колко значим е приемът на витамини и хранителни добавки през цялата година?

Може би знаете, че без значение от това каква е температурата навън, нашата имунна система често се изправя пред доста предизвикателства. Много е важно да разберем, че грипа и ниските температури не са единствените заплахи за нашето здраве. Нашата имунна система е ключът за защита от широка гама инфекции и заболявания през цялата година. Затова е от съществено значение да я поддържаме силна и здрава.

Едно от най-ефективните средства за това е правилното хранене, с приоритет правилните и качествени витамини, минерали и микроелементи, от които се нуждаем и които поддържат нашата имунна система здрава. Витамините и хранителните добавки са от съществено значение за правилното функциониране на всички клетки, тъкани и органи в тялото ни.

Витамин С стимулира производството на бели кръвни клетки, които са отговорни за борбата с инфекции. Той, също така, има антиоксидантни свойства, които помагат в борбата срещу свободните радикали в организма.

Витамин D също е от съществено значение, тъй като помага на организма да се бори с инфекции. Важен е за деленето на клетките и за нормалната функция на имунната система.

Селенът е минерал с мощно имуностимулиращо действие за организма. Компонент е на много ензими и е незаменим в редица метаболитни процеси.


Цинкът е микроелемент. Той подпомага поддържането на нормалния жизнен тонус и състояние на тъканите. Допринася за нормалното функциониране на имунната система.

Това са примери за едни от най-нужните за всеки организъм витамини, минерали и микроелементи. Смяната на сезоните води до рязка промяна в температурите, което от своя страна води до стрес за организма и конкретно за имунната система. Именно през настъпващата пролет, тялото ни е изложено на колебания в терморегулацията и е по-склонно към настинки, вируси, алергии и други. За да може тялото ни да се адаптира е нужно да приемат хранителни добавки, не само през зимата.

Много от нас често не получават достатъчно витамини, минерали и микроелементи само от храната, която консумираме, поради неправилно хранене или други фактори като стрес и липса на сън. В такива случаи, добавките могат да бъдат полезни за запълване на тези пропуски. Преди да започнете да приемате каквито и да е добавки, винаги е важно да се консултирате със своя лекар или фармацевт, за да се уверите, че те са подходящи за вас и няма да се проявят нежелани ефекти, особено ако приемате други хранителни добавки или медикаменти.


Имунната ни система е ключът за поддържане на нашето здраве през всеки сезон. С правилно хранене, включително прием на витамини, минерали и
микроелементи, можем да подпомогнем нейната функция и да се борим с инфекциите и заболяванията през цялата година. Не забравяйте, че добрият начин на живот е ключът към силна имунна система, добро здраве и щастлив живот!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

X